Camathé Medisch Pedicure Enschede

Zweetvoeten

Hoe ontstaan zweetvoeten?

Over de oppervlakte van het lichaam zijn zo’n twee miljoen zweetkliertjes verdeeld en wel bijzonder rijkelijk op het voorhoofd, de handpalmen en de voetzolen. Zweetafscheiding is nauwelijks waar te nemen, omdat die bijna onzichtbaar, namelijk in de vorm van damp, wordt afgevoerd. Maar bij zware lichamelijke of psychische belasting kan ook druppelvorming optreden. Iedereen heeft wel eens meegemaakt hoe het zweet op je voorhoofd stond.

Continue zweetvorming

Als de voeten continu abnormaal veel zweet afscheiden, kun je spreken van ‘echte’ zweetvoeten. De voeten zijn dan voortdurend vochtig en vaak koud. Het zweet zelf bestaat voor 98 procent uit water dat allerlei reststoffen bevat. Het zweet is geurloos als het uit de poriën komt. Het krijgt pas zijn typische onaangename geur als het door de lucht ontbindt en uiteenvalt.

10 tips tegen zweetvoeten

  1. Dagelijks wisselen van kousen of sokken en schoenen.
  2. Dagelijks de voeten wassen met lauwwarm water. Daarna grondig afdrogen, vooral ook tussen de tenen.
  3. Na het afdrogen de voeten met voetpoeder of een poederspray behandelen. Het poeder zuigt het vocht op. Vaak bevatten deze middelen ook bacteriënremmende stoffen. Ook zijn er speciale crèmes verkrijgbaar voor de verzorging van de voeten na het voetbad of na het wassen.
  4. Warme voetbaden kunnen ook helpen bij zweetvoeten. Deze voetbaden mogen echter niet te vaak genomen worden, hoogstens twee maal per week. Door de warmte wordt de zweetuitscheiding namelijk bevorderd. De watertemperatuur mag niet hoger zijn dan 38 graden Celsius (handwarm), terwijl het bad niet langer dan vijf minuten mag duren.
  5. Extracten van looizuurhoudende stoffen zoals eikenschors, dennennaalden of walnootbladeren zijn zeer aan te bevelen voor een voetbad. Maar ook extracten van kruiden die samentrekkend werken, bij voorbeeld salie, tijm of van geneeskrachtige kruiden zoals kamille, duizendblad of strobloemen, zijn zeer effectief.
  6. Altijd katoenen sokken dragen en synthetische stoffen vermijden. Wel zijn er inmiddels nieuwe synthetische materialen ontwikkeld, die qua eigenschappen vergelijkbaar zijn met katoen en soms zelfs beter zijn.
  7. Bij het kopen van schoeisel altijd opletten of de schoenen zowel van buiten als van binnen van echt leer zijn. Vooral de binnenkant van lichte, modieuze schoenen dient kritisch bekeken te worden.
  8. Om de binnenkant van schoenen te beschermen, kunnen inlegzolen worden gebruikt. Er zijn inlegzolen in allerlei soorten en materialen, zowel dikke als dunne en ook die de vochtigheid reguleren (bijvoorbeeld met actieve koolstof).
  9. De sokken en ook de binnenzijden van de schoenen dienen met een desinfecterende antischimmelspray of –poeder behandeld te worden, hoewel bij poedergebruik het aankoeken van poeder niet te vermijden is.
  10. Elke gedragen schoen moet voldoende tijd krijgen om te luchten.